Wijn uit Spanje
Een stukje geschiedenis
Politieke stabiliteit in de 2e eeuw bevorderde de (internationale) handel. De vondst van amfora’s bewijst dat wijn uit o.a. Andalucia en Tarragona werd geëxporteerd naar Rome. De bezetting van Spanje door de Moren in 711 was geen belemmering om de wijnbouw verder te ontwikkelen. Rond 1250 was er regelmatige verscheping van wijn vanuit Bilbao naar Engeland.
Rioja en Navarra kregen een enorme opleving toen Bordeaux producenten naar Noord Spanje vluchtten voor de invasie van de phylloxera (druifluis) eind 19e eeuw. De werkwijze van Bordeaux werd geïntroduceerd, zoals de introductie van het eikenhouten vat van 225 liter, de ‘barrica’.
In Catalonië werd bij het opnieuw planten van wijngaarden na de phylloxera rekening gehouden met de opzet van grootschalige productie van mousserende wijn: Champaña, later omgedoopt tot Cava.
Spanje
Druiventak in Manzanares, Spanje
De Spaanse wijnrevolutie
Na de val van dictator Franco kon wijnland Spanje profiteren van Europese subsidies. In de wijnbouw was de kwaliteitsverbetering zo opmerkelijk dat men in de vakpers ook wel spreekt over ‘de Spaanse wijnrevolutie’. Toonaangevend in deze ontwikkeling was het bedrijf Torres uit de Penedès.
Klimaat
Met uitzondering van het Noordwesten wordt het klimaat in Spanje gekenmerkt door lange warme en droge zomers. Opmerkelijk is dat irrigatie in Spanje is toegestaan, mits er water beschikbaar is. De lange droge zomers hebben ook voordelen. Veel aan vocht gerelateerde ziektes (schimmels) zijn in een groot deel van Spanje nauwelijks bekend. Geen wonder dat de drempel om biologisch te werken in Spanje minder hoog is dan elders.
Verre windstreken
Liefhebbers van volle en zachte wijnen van volledig rijpe druiven uit de ‘Nieuwe Wereld’ kunnen hun hart ophalen in Spanje. Mede dankzij buitenlandse know-how van een consultant of ‘flying-winemaker’ in combinatie met het klimaat is Spanje wellicht het Europese wijnland wat momenteel het meest lijkt op een aantal populaire wijn producerende landen uit ‘Verre Windstreken’.
Trends
De klassieke indeling, voornamelijk voor rode wijnen op basis van houtrijping (crianza, reserva en gran reserva), wordt door veel moderne producenten losgelaten. De wijnmaker bepaalt steeds vaker zelf of en hoe lang de wijn op hout rijpt. Luxe rode wijn zonder houtrijping komt steeds meer voor en de wijnen die op houten vaten rijpen hebben een veel betere fruit/hout balans. We zien dat steeds meer streken zich bewijzen als bron voor zeer goede witte wijnen. Denk daarbij aan de snelle ontwikkelingen in een streek als Rueda.
Gastronomie
Het gastronomisch imago van Spanje heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld met de meest fantastische tapas bars en sterrenrestaurants. Dit heeft het imago en zelfvertrouwen van wijnland Spanje goed gedaan!