Leeftijdscontrole

Om de website van Wijnhandel Vles te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.
Bent u 18 jaar of ouder?

Wijn uit Portugal

Een stukje geschiedenis

In de 12e eeuw werd regelmatig wijn naar Engeland verscheept. Handelsoorlogen met Frankrijk dreven Engelse handelaren naar Portugal. De te schrale wijnen uit het Noorden werden te licht bevonden. Speurtochten langs de oevers van de Douro leverde in alle opzichten tegenovergestelde wijn op: donkere en krachtige rode wijn. Om de wijnen beter te conserveren werden de wijnen versterkt met alcohol. In 1678 werd door Engelse handelaren een abdij ontdekt waar de alcohol halverwege het gistingsproces werd toegevoegd. Het resultaat was zoet, vergelijkbaar met wat wij nu Port noemen. Rond 1700 vestigde zich handelaren uit verschillende Europese landen in Oporto. Deze profiteerden van de lage invoerrechten voor Port in Engeland.

Portugal

Wijngaard in Douro, Portugal

Quinta Estate bottled

Sinds 1986 maakt Portugal deel uit van de EU. Daarmee is het alleenrecht op export van Port voor de handel in Villa Nova da Gaja (Oporto) komen te vervallen. Een individuele Quinta (boerderij) mag nu ook zelf rechtstreeks exporteren. De term ‘Quinta Estate Bottled’ garandeert botteling op het wijndomein zelf van uitsluitend eigen wijngaarden.

Droge Portugese wijnen

Behalve zoete Port is Portugal ook een interessant land voor de productie van o.a. droge witte en rode wijnen. En dat is inclusief de droge wijnen uit het Douro-dal, waar Port vandaan komt.  Authentieke inheemse druiven zoals Touriga Nacional, Tinta Barroca, Touriga Franca en Tinta Roriz worden tegenwoordig vaak ‘geholpen’ met een scheutje internationaal erkende druiven, zoals Syrah. Men zoekt in Portugal de balans tussen traditie en moderne technieken. Het resultaat is meestal zeer bevredigend met iets typisch Portugees, maar toch met een vertrouwd en prettig smaakprofiel.

Vinho Verde

Speciale vermelding verdient Vinho Verde vanwege het atypische koele en vochtige klimaat. Hier komen van oudsher lichte, laag alcoholische witte wijnen vandaan met frisse zuren, om ’s zomers de grote dorst mee te lessen. Inmiddels komen er ook luxe gastronomische versies op de markt, met meer kracht, concentratie en iets hogere alcoholpercentages.

Shop wijn uit Portugal