Leeftijdscontrole

Om de website van Wijnhandel Vles te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.
Bent u 18 jaar of ouder?

Wijn uit Italië

Een stukje geschiedenis

De geschiedenis van de professionele Italiaanse wijnbouw – de Romeinen buiten beschouwing gelaten – dateert al vanaf de Middeleeuwen, als machtige bankiersfamilies zoals Antinori en Frescobaldi wijnhuizen oprichten.

Italië

Wijngaard in Montepulciano, Italië

De regio

De Italiaanse eenwording dateert overigens pas van 1861. Het belang van de regio – bijvoorbeeld Toscane – was van oudsher veel groter. Voor velen bestaat dé Italiaanse eet en drinkcultuur niet. Afgezien van de liefde voor de eigen keuken bij moeder thuis, draait eten en drinken meestal om de tradities van de directe omgeving van gehucht, dorp, stad of regio.

Bodem en klimaat

De rijkere valleien zijn meestal gereserveerd voor het verbouwen van graan en groente en voor het grazende vee. Men verbouwt druiven (en olijven) meestal op de vaak kalkrijke of soms vulkanische bodems van armere heuvels. Zuidelijk gelegen wijngaarden zijn niet automatisch warmer dan noordelijk gelegen wijngaarden. Hoogte van de heuvels speelt een veel grotere rol. Andere factoren zijn o.a. ligging ten opzichte van de zon, beschutting tegen koude wind en nabijheid van de zee.

Rendement

Italianen zijn uitstekende wijnmakers. Helaas is de wijnwetgeving aan het begin van de 20e eeuw gebaseerd op de gecontroleerde herkomstbenaming, min of meer vergelijkbaar met Frankrijk, maar zonder de strenge maximale rendementen. In het recente verleden konden veel producenten de verleiding niet weerstaan om op hoge opbrengsten te gokken. Uiteindelijk met dalende prijzen en verdunning van de wijnen tot gevolg. Gelukkig zitten de meeste Italiaanse wijnproducenten weer helemaal op het goede spoor en zijn de dunne wijnen voor goedkope pizzeria’s een uitzondering.

Lokale druivenrassen

Speciale aandacht verdienen de lokale specialiteiten. Druivenrassen die enkele dorpen verder nauwelijks bekend zijn. Denk aan Dolcetto uit Piemonte. Dit is wellicht het meest charmante aan Italiaanse wijnen. De veelzijdigheid van nog te ontdekken lokale wijnen!

Shop wijn uit Italië