Wijn uit Oostenrijk
Een stukje geschiedenis
De wijnbouw is in het huidige Oostenrijk door de Romeinen geïntroduceerd. In de Middeleeuwen speelde de kerk een belangrijke rol in de wijnproductie. Na de phylloxera (druifluis) crisis eind 19e eeuw werden veel nieuwe druivenrassen geïntroduceerd.
Oostenrijk
Wijngaard in Wenen, Oostenrijk
Het oosten van Oostenrijk
De meeste wijnbouw concentreert zich in het Oosten van Oostenrijk, langs de grenzen van resp. Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Slovenië. Een deel van de wijngaarden bevindt zich in de nabijheid van de Donau. De wijngaarden van Wien, zoals de naam aangeeft liggen in en om de hoofdstad Wenen.
Wijnschandaal
Vervalsingen door een aantal handelaren leidden in 1985 tot een groot wijnschandaal. Dit was aanleiding voor een grootschalige aanscherping van de wijnwetgeving. Bovendien hebben de producenten massaal ingezet op hogere kwaliteit, desnoods ten koste van kwantiteit.
De huidige stand van zaken
In de Oostenrijkse wijnbouw is de huidige stand van zaken 180 graden de andere kant op gedraaid. Vrijwel alle wijnen zijn zeer zuiver en verfijnd en het is lastig om een matige Oostenrijkse wijn te vinden. De gemiddelde kwaliteit van alle Oostenrijkse wijnen bevindt zich op een eenzaam hoog niveau.
Grüner Veltliner
De belangrijkste druif waar Oostenrijk zich mee onderscheidt is de Grüner Veltliner. Het betreft maar liefst 36% van de totale aanplant. De door ons vooral gewaardeerde versies zijn zeer zuiver, verfijnd, slank, fris en licht verteerbaar.
Rode wijn
Daarnaast produceert Oostenrijk ook een aantal interessante rode wijnen van inheemse druivenrassen zoals Zweigelt. Over het algemeen ook weer zeer zuiver, verfijnd, fris en licht verteerbaar.
Klimaat
Oostenrijk heeft een uitgesproken continentaal klimaat met strenge winters en warme en droge zomers. De vergelijking met Duitsland is verleidelijk, maar afgezien van het delen van de taal, enkele druivenrassen, sommige wijnstijlen en een aantal gewoontes bij het etiketteren is dit geheel ten onrechte. Mede door het klimaat hebben Oostenrijkse wijnen gemiddeld meer body dan Duitse wijnen.
Trend
Het aanbod is in Oostenrijk met wit/rood, droog/zoet en hier en daar mousserend zeer gevarieerd. Maar de trend gaat steeds meer richting droge en verfijnde culinaire wijnen.