Wijn uit Frankrijk
Een stukje geschiedenis
De eerste wijnbouw in Frankrijk is vermoedelijk te danken aan Griekse kolonisten die in de 6e eeuw voor Christus Massilia (Marseille) stichtten en in de regio wijngaarden aanlegden. De wijnbouw in de rest van Frankrijk werd vooral door de Romeinen ontwikkeld. De kerk heeft een belangrijke rol gespeeld in de verdere ontwikkeling van de wijnbouw. De bezittingen van kerk en adel werden tijdens de Franse Revolutie herverdeeld. De snelle ontwikkeling van de wijnbouw wordt geholpen door de mogelijkheid van snelle distributie dankzij de spoorwegen.
Frankrijk
Wijngaard in Bordeaux, Frankrijk
Phylloxera
De phylloxera (druifluis) crisis had aan het eind van de 19e eeuw enorme invloed op de verkrijgbaarheid van met name klassieke wijnen zoals Bordeaux. De verleiding om ‘surrogaat’ Bordeaux te leveren uit bijvoorbeeld Noord Afrika was erg groot. Noem het voldoen aan de vraag of noem het fraude, feit is dat de vermeldingen op het etiket weinig meer waard waren. Dit was aanleiding om een wet op de gecontroleerde herkomstbenaming in te voeren. Niet perse een garantie op kwaliteit, maar wel op herkomst. Bordeaux is alleen Bordeaux als het uit de regio Bordeaux komt.
Moeilijke jaren
De invloed van de wereldoorlogen was groot. Alleen al het gebrek aan mankracht – veel volwassen mannen werden door de dienstplicht uit de wijnbouw weggerukt – was niet bevorderlijk voor de continuïteit. De oogstjaren in de jaren ’50 en de jaren ’60 waren niet allemaal even geslaagd. Vanaf het eind van de jaren ’70 was de invloed van wereldberoemde wijnconsultants als Emile Peynaud merkbaar. De echte omslag kwam in 1982 met één van de beste oogstjaren ooit, met name in Bordeaux.
Het nieuwe Frankrijk
Inmiddels kunnen wij spreken van ‘het nieuwe Frankrijk’. Een nieuwe generatie wijnboeren lijkt in Frankrijk het wat stoffige imago van de Franse wijnbouw van zich af te hebben geschud. Men spreekt wat meer buitenlandse talen, de blik is wat meer naar buiten gericht, men schroomt niet om wijngaarden in de ‘Nieuwe Wereld’ te bezoeken of er zelfs stages te lopen.
De ontwikkelingen gaan nu snel. Dit varieert van o.a. de aanplant van betere druivenrassen, betere klonen, hogere plantdichtheid en lagere rendementen tot het overschakelen op duurzame, milieuvriendelijke, biologische of biologisch dynamische landbouw. Men investeert in betere en nieuwere eikenhouten vaten. Vinificatietechnieken zijn sterk verbeterd en de nadruk ligt op expressie van verleidelijk zuiver fruit en waar mogelijk expressie van het ‘terroir’, de kenmerken van lokale omstandigheden met betrekking tot o.a. bodem en microklimaat.
Flying winemakers
Ook in Frankrijk doet men regelmatig een beroep op ‘flying winemakers’, deskundige consultants die profiteren van de mogelijkheid om zowel op het Noordelijk als op het Zuidelijk halfrond twee maal per jaar te oogsten. Ook Frankrijk heeft zijn eigen wereldberoemde consultants. Denk aan mensen zoals Michel Roland en Stéphane Derenoncourt uit Bordeaux.