Leeftijdscontrole

Om de website van Wijnhandel Vles te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.
Bent u 18 jaar of ouder?

Wijnhandel Vles

Wat van dichtbij komt is ook lekker: Duitsland

Om inspiratie op te doen is het heerlijk om aan het begin van het nieuwe jaar de jaarlijkse overzichtsproeverij van een van mijn Nederlandse leveranciers te bezoeken.

Omdat het aanbod eigenlijk veel te groot is om in twee dagen fatsoenlijk te proeven, heb ik mij beperkt tot (in alfabetische volgorde): Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Portugal en Spanje.

Vandaag vraag ik uw aandacht voor mijn bevindingen bij onze oosterburen in Duitsland.

DUITSLAND
Opvallend zijn drie nieuwe topproducenten uit resp. Mosel, Nahe en Pfalz. De nadruk ligt op droge Riesling. Duistland heeft in relatief korte tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt, van specialisatie in scherp geprijsde (vaak halfzoete) discountwijnen, naar specialisatie in zeer verfijnde (meestal droge) culinaire ‘eetwijnen’ voor het stijgende aantal amateurkoks, levensgenieters en luxe restaurants.

MOSEL
Bovenaan het lijstje om eens te bezoeken staat VILLA HUESGEN, op nog geen 5 uur rijden van Rotterdam. Alle ingrediënten zijn aanwezig om topwijnen te maken: steile hellingen van leisteen, de nabijheid van de rivier de Moezel, focus op Riesling, de meest succesvolle druif in dit gebied, relatief lage opbrengst en deskundige wijnmakers. Het resultaat is zeer zuiver, overwegend droog, maar absoluut niet schraal. Er is een prachtige opbouw: van goed, via beter,  naar best. Voor direct gebruik zou ik de betaalbare versies gebruiken, die zijn goed genoeg. Voor liefhebbers met de 3 G’s: geld, geduld en goede opslag, zou ik investeren in luxe varianten. Mede dankzij de prachtige verfijnde zuren en het minerale karakter van de wijnen is een lange levensduur gegarandeerd.

Er is ook een fraaie ‘Feinherb’ met een subtiel zoetje in een prachtige zoet/zuur balans. Houd dit soort wijnen in de gaten om de betere afhaalgerechten van uw lokale ‘CHIN IND REST’ te begeleiden!

NAHE
Een van de kleinste districten van Duitsland is de Nahe. Een dik uur rijden ten Zuiden van de Moezel. Bij DR. CRUSIUS willen wij graag eens op het spreekuur. Ook hier zijn de voortekenen gunstig: interessante bodem (vulkanische ondergrond), focus op hoogwaardige droge Riesling, strenge selecties voor o.a. ‘Grand Cru’ versies, lidmaatschap van de VDP (kort samengevat de top200 van Duitsland). Prachtige zuivere wijnen met zowel een nog enigszins betaalbare instap versie als overtuigende luxe bewaarwijnen.

PFALZ
Het district Pfalz is slechts een uur rijden ten Noorden van het Franse Elzas district. De regio staat bekend om een breed aanbod van verschillende druivensoorten. Dat is niet het geval bij DR. BÜRKLIN-WOLF, waar men voor 95% is gespecialiseerd in Riesling van biologische dynamische landbouw. De lokale omstandigheden zijn hier dan ook gunstiger voor Riesling dan elders in de Pfalz. De opbouw is fraai, mede dankzij zeer strenge selecties. Naast een zeer goede  ‘instap’ van bijna twee tientjes – kost wat, maar dan heb je ook wat – een uitstekende ‘premier cru’ (subtop) en aan de top van de piramide waanzinnige compromisloze ‘grand cru’ om jaren door te laten rijpen.

INTEKENACTIES
Omdat het aanbod goede Duitse wijnen zo breed is en ik onmogelijk alles op voorraad kan houden overweeg ik af en toe op intekenbasis u gelegenheid te geven om deze heerlijke wijnen, tegen aantrekkelijke condities, in te slaan. Intekenacties worden via mijn digitaal mailingbestand bekend gemaakt. Meld u aan voor dit bestand en mis het niet!