Leeftijdscontrole

Om de website van Wijnhandel Vles te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.
Bent u 18 jaar of ouder?

Wijnhandel Vles

MEER LANGUEDOC: LES JAMELLES

CATHERINE & LAURENT DELAUNAY

Catherine is de dochter van een wijnboer in de Beaujolais. Laurent is afkomstig uit een geslacht van ‘négociants’ (handelaren) in de Bourgogne. Catherine en Laurent ontmoeten elkaar op de universiteit, waar zij oenologie (wijnbouw) studeren.

Na zijn studie laat Laurent zich inspireren door de a.s. echtgenoot van zijn nicht, een wijnmaker in Napa Valley – California (VS). Laurent verblijft bijna een jaar in de VS en komt met moderne ‘nieuwe wereld’ inzichten terug in Frankrijk. Hij heeft een diepgewortelde wens om zelf ‘mono-cépage’ wijnen (op basis van één druivensoort) te produceren.

In het begin van de jaren ’90 zijn er weinig mogelijkheden in de Bourgogne voor jonge mensen zoals Catherine en Laurant Delaunay om zelf een serie wijnen te produceren. Dus besluiten zij om de Languedoc streek te ontdekken, op dat moment sterk in beweging en een paradijs voor creatieve wijnmakers. De diversiteit in bodem, microklimaat en druivensoorten blijkt hier ideaal te zijn om hun dromen te realiseren: een reeks zelf geproduceerde wijnen ontwikkelen in een ronde, gebalanceerde, expressieve stijl, zo kenmerkend mogelijk voor de gebruikte druivensoort.

Mede dankzij Melvyn Master, een goede vriend van de familie van Laurent in de VS, wordt besloten om een ‘brand’ (merk) te creëren op basis van ‘varietal wines’ (wijnen van één druivensoort). Dat is voor Franse begrippen nogal innovatief, waar van oudsher de productie van kwaliteitswijn gebaseerd is op ‘terroir’ (kenmerken van bodem en klimaat). Melvyn zelf zorgt voor de promotie in VS.

Om hun project te laten slagen reizen Catherine en Laurent door het enorme wijndistrict Languedoc, op zoek naar de mooiste percelen wijngaard en om te praten met wijnboeren over langdurige samenwerking. Ondanks zeer beperkte middelen komt het project succesvol van de grond.

De eerste oogst wordt meteen goed ontvangen in de VS, met ‘juichende’ recensies van wijngoeroe Robert Parker voor Merlot en Syrah. Vervolgens krijgt men al snel voet aan de grond in Canada met Sauvignon Blanc.

Inmiddels zijn er meer dan 30 cuvées beschikbaar voor ruim 45 exportlanden. En ook in Frankrijk maken met name de betere bistro’s dankbaar gebruik van de smeuïge ‘Les Jamelles’ wijnen.

WIJNBOUW & VINIFICATIE

Achter het ‘Les Jamelles’ etiket schuilt een strenge selectie in veel verschillende wijngaarden. Soms bestaat een wijn uit de selectie uit 5 percelen, ideaal voor extra complexiteit en risicospreiding. Denk wat dat betreft aan bijvoorbeeld de schade van lokale hagelbuien.

Kosten nog moeite worden gespaard om een overtuigend eindresultaat te behalen. Zo wordt de SAUVIGNON BLANC in de koelte van de vroege ochtend (lees: het einde van de nacht) geoogst.

Tijdens de gisting wordt veelvuldig gebruik gemaakt van controle van de temperatuur, in het geval van witte wijn tot maximaal 20 °C.

Veel wijnen krijgen een gedeeltelijke of zo nodig een gehele rijping op eikenhouten vaten. In het geval van de CHARDONNAY zorgt dat voor impressies van boter in de wijn. Een verwijzing naar de betere witte Bourgogne wijnen!

Dankzij o.a. wijngaarden in en om de heuvels van het relatief koele Limoux hebben de wijnen voldoende frisse zuren. En dan bedoel ik niet het agressieve zuur van onrijpe druiven, maar het zo gewilde verfijnde frisse zuur, ideaal om: de eetlust op te wekken tijdens het aperitief, de dorst te lessen, met name op warme dagen en ‘last but not least’ om in de ideale wijn & spijs combinatie de smaak van het desbetreffende gerecht te versterken.

VERWIJZING NAAR KLASSIEKE WIJNSTREKEN

Het eindresultaat is opmerkelijk en overtreft menige duurdere middenklasse wijn uit de streek waar de druif naar verwijst. Zo doet de IGP Pays d’Oc SAUVIGNON BLANC niet onder voor een goede Touraine Sauvignon uit het Loir-dal.

Nog opmerkelijker zijn de resultaten met – vooral in het zonnige Zuiden – ‘lastige’ druivensoorten zoals PINOT NOIR. Deze verfijnde ‘eetwijn’ doet sterk denk aan de huisstijl van ‘echte’ Bourgogne PINOT NOIR van de familie Delaunay. Het kwaliteitsverschil is veel beperkter dan dat je naar aanleiding van het prijsverschil zou verwachten. Hetzelfde geldt voor CHARDONNAY.

Het aanbod MERLOT en CABERNET SAUVIGNON concurreert met gemak met middenklasse Bordeaux en ook nog voor veel minder geld. Wel zijn de druiven rijper geoogst, met de focus op verleidelijk fruit, enigszins beïnvloed door de wijnen uit de ‘nieuwe wereld’, denk aan o.a. Chili en Californië.

Een specialiteit als VIOGNIER wordt steeds populairder. Maar veel VIOGNIER wijnen missen of het kenmerkende exotisch aroma van o.a. mango, en/of zijn te alcoholisch, met een tekort aan frisse zuren. En het ‘echte’ spul uit het Rhône-dal (o.a. Condrieu) is kostbaar. Dat is in de selectie van ‘Les Jamelles’ helemaal voor elkaar, met een verleidelijke, gebalanceerde en verfijnde VIOGNIER, voor een redelijke prijs.

Zelf heb ik een zwak voor kleine specialiteiten zoals rode MOURVEDRE, een verwijzing naar Bandol, waar luxe Provence wijnen vandaan komen. MOURVEDRE is meestal een beperkt onderdeel van een blend. Opmerkelijk is dus het aanbod 100% MOURVEDRE van ‘Les Jamelles’.

UITZONDERING: VIN ORANGE

Voor enkele wijnen is een uitzondering gemaakt op de ‘mono-cépage’ strategie. Zo is er een ‘Vin Orange’ (orange wine), een oranje kleurige wijn van witte druiven, vergist met langdurig inweking van de schilletjes. Hierdoor ontstaat een geheel ander wijntype met zelfs wat bescheiden tannine, een fenomeen dat ongebruikelijk is bij witte wijn. Orange wine wordt nogal eens door ‘natuurwijn’ specialisten op de markt gebracht. In het geval van ‘Les Jamelles’ betreft het een selectie van GRENACHE BLANC, VIOGNIER, MUSCAT, GEWURZTRAMINER en CHENIN. Relatief veel aromatische druivensoorten dus, die gek genoeg in het eindresultaat juist subtiel en ingetogen smaken.

Het resultaat is interessant. De kleur is beslist anders dan van rosé. Het aroma is intrigerend, met impressies van gember, komijn, jeneverbes, kruidnagel, ontbijtkoek, gekonfijt citrusfruit, sinaasappelschil en bergamot. Spannend in de mond met frisse zuren, sappigheid, balans, tonen van citrus, bloemen, beetje peperig, met subtiele tannine.

Mooie culinaire uitdaging met o.a. verfijnde tapas, Mediterrane groenteschotels, de Aziatische keuken, gegrilde garnalen of een Indiase curry.

Zelf merk ik thuis dat een aangebroken fles relatief lang meegaat, ideaal dus voor wie een hele fles al snel te veel is.

Een spannende wijn, echt iets anders, maar absoluut de moeite waard!