Leeftijdscontrole

Om de website van Wijnhandel Vles te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.
Bent u 18 jaar of ouder?

Wijnhandel Vles

LANGUEDOC: UIT HET ZONNIGE ZUIDEN VAN FRANKRIJK

Belangrijk onderdeel van een bezoek aan een beurs of overzichtsproeverij is het proeven van wijnen uit de Languedoc: het zonnige Zuiden van Frankrijk. Ten eerste vanwege de bijzondere verhouding prijs/kwaliteit. Ten tweede vanwege de enorme vrijheid die een algemene herkomstbenaming als ‘Pays d’Oc’ geeft. En als dat niet voldoende vrijheid geeft voor creativiteit, dan is er nog altijd de categorie ‘Vin de France’ (voorheen Vin de Table Français).

JEAN CLAUDE MAS

Dit keer ligt de focus op mijn favoriete wijnmaker in de Languedoc – en de nabijgelegen Roussillon – Jean Claude Mas van Domaines Paul Mas. Sommige mensen kunnen fantastische wijnen maken, maar kunnen niet verkopen. Anderen kunnen alles wat los en vast zit verkopen, maar kunnen geen goede wijn maken. Jean Claude Mas lijkt met één been in de wijnproductie te staan en met het andere in de verkoop. Enerzijds is hij begonnen als meewerkende zoon van een ervaren wijnmaker. Anderzijds heeft hij marketing gestudeerd. Bovendien is Jean Claude heel creatief. Hij verzon de etiketten met de Franse kikker ‘Arragant Frog’.

MON GEWURZTRAMINER

Dit keer proef ik een nieuwe lijn, gebotteld in een speciaal voor Mas ontwikkelde fles. Heel bijzonder, een witte GEWURZTRAMINER, een specialiteit die je absoluut niet in de Languedoc verwacht. Het resultaat is echter zeer goed en concurrerend met het gebruikelijke aanbod uit de Elzas. Duidelijke verleidelijke aroma’s die doen denken aan de Chinese vruchtjes Lychee. Niet te zwoel, voldoende droog en fris.

MON GRENACHE

De rode versie voldoet aan de ambitie van Jean Claude om geleidelijk aan het gehele assortiment – al dan niet officieel gecertificeerd – te produceren volgens de principes van biologische landbouw. De naam is ‘Mon Grenache’ (= mijn Grenache) en blijkt een zeer verleidelijke en toegankelijke rode dorstlesser te zijn om licht gekoeld te genieten. Mijn ervaring is dat 100% GRENACHE in het betaalbare genre, niet altijd feest is. In het algemeen heb ik een voorkeur voor compacte, hout gerijpte GRENACHE van zeer oude wijnstokken. Maar in dit geval heeft Jean Claude het helemaal voor elkaar.

ROSORANGE

Van het zelfde type fles, maar dan kleurloos, is gebruik gemaakt voor een bijzondere (biologische) rosé, op basis van 30% ‘orange wine’. Orange wine is amber kleurige wijn van witte druiven, waarvan de schillen (net zoals in rode wijn) een tijdje mee gisten. Jean Claude maakt hier op een bijzondere manier gebruik van de mogelijkheid om tegenwoordig rosé te maken met blauwe en witte druiven. Dat was vroeger streng verboden in Frankrijk, met uitzondering van witte Champagne met bijvoorbeeld een scheutje rode Pinot Noir, voor de productie van Champagne rosé. Het resultaat is een spannende rosé, veel complexer en verfijnder dan je zou verwachten uit de Languedoc.

Wit en rood zijn al op voorraad bij Wijnhandel Vles. Op het moment van schrijven is de rosé nog niet in huis.