logo-vles-home

NEDERLAND

WAAROM NEDERLANDSE WIJN?

Het ouderwetse 'koopt Nederlandse waar, dan helpen wij elkaar' is misschien wat gedateerd, maar feit is dat de lokale Nederlandse culinaire specialiteiten meer erkenning verdienen.

ZUID LIMBURG ONDERSCHEIDT ZICH

Nederlandse wijn wint de laatste jaren in rap tempo aan populariteit. Wie echter op zoek gaat naar Nederlandse wijn die zich werkelijk kan meten met de subtop uit Luxemburg, Moezel en Elzas komt terecht in het heuvelachtige Zuid Limburg.

HET JEKERDAL - BIJZONDER MICROKLIMAAT EN BODEM

Het dal van de Jeker, een zijrivier van de Maas, tussen Louwberg en Sint Pietersberg is meestal ruim 3 °C warmer dan elders in Nederland. Bovendien is de ondergrond ideaal voor de productie van verfijnde witte wijnen. Denk maar alleen aan de mergelgrotten in de directe nabijheid.

APOSTELHOEVE FAVORIET

De verleidelijke stijl van Apostelhoeve van de sympathieke familie Hulst heeft mij al sinds de jaren '70 aangesproken. De kwaliteit is intussen, door o.a. verbeterde kennis en oudere leeftijd van de wijnstokken sterk verbeterd.

Onderstaand worden de verschillende wijnen van APOSTELHOEVE besproken:

MÜLLER THURGAU

Müller Thurgau is een door Duitse wijnspecialisten ontwikkelde kruising, waarmee men probeert het fruitige karakter van Riesling te overtreffen, zonder de vaak wat scherpe kanten van Riesling. Een ideale wijn voor beginners dus en voor pretentieloze momenten zoals aperitief en zomerse gerechten, al dan niet in de buitenlucht. Bovendien kan Müller Thurgau in wat hogere rendementen worden verbouwd en is dus minder kostbaar. In rijpe jaren met wat weinig zuur is de levensduur van Müller Thurgau beperkt. In goede jaren evenaart de versie van APOSTELHOEVE menig droge Duitse subtop!

RIESLING

Riesling is - vooral in zijn jeugd - wat meer voor gevorderde wijndrinkers. Geduld wordt beloond. Na enkele jaren flesrijping zijn de wat al te aanwezig zuren meestal versmolten met restzoet en fruit en is de wijn prachtig in balans. Riesling is meer eetwijn en in de context van wijn en spijs vaak een soort kameleon die zich bijna aan elk gerecht aanpast, behalve rood vlees. Wie uitgesproken impressies van petroleum voor lief neemt kan goede Riesling ook overjarig drinken. De beste jaren kunnen zich bij APOSTELHOEVE meten met Duitse subtop! 

AUXERROIS

Auxerrois hoort bij de populaire Pinot Blanc groep, maar niet zomaar elke Pinot Blanc is een Auxerrois. Een soort super Pinot Blanc dus, met meer kracht, ruggengraat en finesse. Een goede Auxerrois heeft ook minerale tonen. Dit maakt hem de ideale begeleider van Limburgse Asperges. Een Auxerrois met voldoende frisse zuren kan flink wat rijping op fles hebben. Auxerrois van APOSTELHOEVE kan zich makkelijk meten met Luxemburgse en Elzas subtop.

PINOT GRIS

Pinot Gris is slechts op kleine schaal verkrijgbaar en ook erg kostbaar. In goede jaren lijkt de Pinot Gris van APOSTELHOEVE - vooral na enige flesrijping - sprekend op subtop uit de Elzas. Voor wie graag witte wijn drinkt bij wit vlees is Pinot Gris een klassieke begeleider. Een deel van de Pinot Gris oogst gist en rijpt op eikenhouten vaten. Deze voor Nederland atypische wijn wordt vanwege de rijpingsperiode op hout een jaar later aangeboden.

CUVÉE XII

Cuvée XII van Apostelhoeve heeft maar één ding gemeen met 'Edelzwicker' uit de Elzas: het betreft een wijn op basis van verschillende druiven. In dit geval - in tegenstelling tot menig Edelzwicker - betreft het beslist geen restverwerking. Dus geen overschot aan te zwoele Muscat of Gewurztraminer, vermengd met neutrale Chasselas, Pinot Blanc of Sylvaner. De opbouw bij APOSTELHOEVE is Müller Thurgau, Pinot Gris en Auxerrois. Het resultaat is een en al balans. Cuvée XII heeft één nadeel: de wijn is gebotteld in extra lange flessen, die niet in mijn luxe kistjes passen! 


   

 

 

inschrijven nieuwsbrief

Wanneer u zich inschrijft op onze nieuwsbrief ontvangt u regelmatig het laatste nieuws over de ontwikkelingen op wijngebied, maar ook informatie over onze aanbiedingen en proeverijen.

Inschrijven >>

stroke