CHÂTEAU DE L'ÉCLAIR
DOMAINE ANITA
GESCHIEDENIS
Een belangrijke omslag in de geschiedenis van de Beaujolais was de wetgeving van 1395 die het gebruik van Gamay druiven in de Bourgogne verbood. Hierdoor ontwikkelde de Beaujolais zijn eigen identiteit.
Gamay druiven vlak na de oogst, in Morgon.
BODEM
Nergens blijkt het druivenras Gamay zo interessant te zijn als op het graniet van de Beaujolais en niet op de kalkstenen bodem van de Bourgogne. De beste wijngaarden liggen in het noorden op licht glooiende heuvels met een bodem van graniet en leisteen. Het vlakke zuiden heeft rijkere bodems met klei. Deze zijn meer geschikt voor lichte wijnen, voor snellere consumptie.
KLIMAAT
De Beaujolais kent een gematigd klimaat, semicontinentaal. Gek genoeg wordt in de beste wijngaarden in het noorden, vanwege de gunstige ligging op de heuvels, wat eerder geoogst dan in het zuiden.
WIJNBOUW
De wijnbouw - met name in het Noorden - wordt gekenmerkt door in struikvorm gesnoeide druivenstokken, zonder bedrading. Opmerkelijk is dat de Beaujolais de hoogste plantdichtheid ter wereld kent, tot maar liefst 13.000 wijnstokken per hectare.
PRODUCTIESCHAAL
De productieschaal is zeer groot. Op ruim 20.000 hectare in bijna 100 gemeentes wordt wijn verbouwd, waarvan 50% als simpele ‘gewone’ Beaujolais en 25% als Beaujolais-Villages. Hiervan wordt 50% kort na de oogst verkocht als ‘Nouveau’ of ‘Primeur’.
WIJNWETGEVING
De wijnwetgeving beperkt het rendement tot maximaal 55 hl/ha voor ‘gewone’ Beaujolais, voor Beaujolais-Villages 50 hl/ha en voor de 10 beste herkomstbenamingen, de Crus 48 hl/ha. Aan de top van de piramide staan de volgende 10 Crus: Saint Amour, Chénas, Fleurie, Morgon, Brouilly, Côte de Brouilly, Juliénas, Moulin à Vent, Chiroubles en Régnié.
VINIFICATIE
Kenmerkend voor de vinificatie van Gamay in de Beaujolais is het frequent gebruik van de methode ‘macération carbonique’, een inweekperiode aan het begin van de gisting, onder koolzuurdruk. Doel is om een maximum aan kleur, geur en smaak los te maken, zonder al te veel invloed van wrange tannine. Voor deze methode gaat men uit van hele trossen, per definitie het resultaat van handmatig oogsten! In de ongeschonde hele druif vindt een zogenaamde ‘intercellulaire gisting’ plaats, waardoor een beperkte hoeveelheid alcohol ontstaat en een aanzienlijke hoeveelheid geur en smaak zich ontwikkelt.
TRENDS
Onder invloed van warmere en langere zomers lijkt de trend van gekoelde rode wijnen in ons land definitief door te breken. Beaujolais wijnen zijn voor dit doel zeer geschikt!
Wanneer u zich inschrijft op onze nieuwsbrief ontvangt u regelmatig het laatste nieuws over de ontwikkelingen op wijngebied, maar ook informatie over onze aanbiedingen en proeverijen.