logo-vles-home

Verre Windstreken

GESCHIEDENIS
Waar wijnbouw al in de 16e eeuw begon, zoals in Argentinië in 1541, gevolgd door Chili in 1554, Zuid Afrika in 1652, de VS in 1770, Australië in 1791 en Nieuw Zeeland in 1819, spreken wij liever over 'Verre Windstreken' dan over 'Nieuwe Wereld'.

PRODUCTIESCHAAL
De productieschaal van 'Verre Windstreken' wordt onderschat. Na Frankrijk, Italië en Spanje - wordt het grootste volume in de wereld verbouwd door Australië, Argentinië en Californië (VS). De landen staan hier vermeld in alfabetische volgorde.


Oogst in Mendoza - Argentinië.

KLIMAAT
Het klimaat in 'Verre Windstreken' zou warm en droog zijn. Kenmerkend voor deze landen zijn dan ook de groots opgezette irrigatiesystemen. Tot op zekere hoogte klopt dit imago. Elk land heeft echter zijn koelere districten. 

WIJNBOUW
Wetenschappelijk onderzoek, zoals bijvoorbeeld Dr. Richard Smart en zijn 'canopy management', hebben grote invloed. Het betreft weloverwogen snoeien van druivenstokken ten opzichte van zonlicht. Doel is om maximaal rijp fruit te oogsten.

 
Veelbelovende uitmonstering voor een stoere Zinfandel.

VINIFICATIE
Vinificatie streeft in 'Verre Windstreken' naar een voor zoveel mogelijk wijndrinkers toegankelijke, zuivere wijn, waarin het fruit centraal staat, eventueel ondersteund door houttonen. Het resultaat is meestal 'ongecompliceerd lekker'.

WITTE DRUIVENRASSEN
Onderstaand een selectie van de meest opvallende druivenrassen in gebruik in 'Verre Windstreken':

CHARDONNAY
'Verre Windstreken' zijn een belangrijke bron voor Chardonnay. Afgezien van 'discount' varieert het aanbod van frisse 'unwooded' Chardonnay, tot volle, op nieuwe eikenhouten vaten gegiste en gerijpte Chardonnay.

SAUVIGNON BLANC
Uniek is het aanbod Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland in een verleidelijke, exotische en aromatische stijl. Zelden goedkoop, maar altijd smakelijk. Weinig 'Verre Windstreken' Sauvignon Blanc evenaart Nieuw Zeeland.

CHENIN BLANC
Chenin Blanc - ook wel 'Steen' genoemd - heeft in Zuid Afrika een reputatie opgebouwd, helaas voornamelijk vanwege lage prijzen. Mits de rendementen worden beperkt, kan Chenin Blanc de moeite van het proberen waard zijn.

RIESLING
Het ultieme bewijs dat 'Verre Windstreken' ook beschikken over koele districten is de productie van Riesling in bijvoorbeeld Australië en Nieuw Zeeland. Enkele producenten laten zich adviseren door Duitse Riesling specialisten.

TORRONTÉS
Voor liefhebbers van aromatische druivenrassen, zoals de zwoel geurende Muscat en Gewurztraminer, is de inheemse Torrontés uit Argentinië een aangenaam alternatief.

VERDELHO
Wellicht tijdens een tussenstop tussen Engeland en Australië in Madeira aan boord gebracht. Daar bekend als halfzoete versterkte wijn, maar in Australië bekend als een slanke, frisse en verfijnde droge dorstlesser.

 
Het opvallend etiket van Cumulus uit het district Orange - Australië.

BLAUWE DRUIVENRASSEN

CABERNET SAUVIGNON
Cabernet Sauvignon verwijst naar rode Bordeaux. Producenten uit 'Verre Windstreken' proberen met eenvoudige versies Bordeaux op basis van prijs te verslaan en met imposante bewaarwijnen op basis van kwaliteit.

SHIRAZ
Shiraz (Syrah) wordt geassocieerd met Australië, van betaalbare borrelwijn tot kostbare bewaarwijn van oude wijnstokken. De invloed van Shiraz in een blend is groot, bijvoorbeeld in GSM, wat staat voor Grenache, Shiraz en Mourvèdre.

PINOT NOIR
Pinot Noir heeft tijd nodig om langzaam aroma's op te bouwen in lange, niet te warme nazomers. Referentie is dan ook de relatief koele Bourgogne. Goede Pinot Noir uit  'Verre Windstreken' komt alleen uit echte 'cool climates'. 

MALBEC
Malbec komt oorspronkelijk uit Cahors, waar deze wijn vaak ontoegankelijk is. In Argentinië is Malbec fruitig, relatief zacht en zeer toegankelijk. Luxe, op hout gerijpte versies zijn een feest bij Argentijns rundvlees.

ZINFANDEL
Afgezien van 'blush' (rosé) versies denken wij bij Zinfandel voornamelijk aan stoere, krachtige rode wijn. Zinfandel wordt verbouwd in de warmere klimaatzones van Californië. Meestal ruim voorzien van alcohol, 15% en meer!

PINOTAGE
Kruising van Pinot Noir en Cinsaut. Pinotage is synoniem voor rode wijn uit Zuid Afrika. Mits zorgvuldig gevinifieerd zeer de moeite van het proberen waard. Soms verrassend goed, voor no-nonsense prijzen.

CARMENÈRE
Na het phylloxera (druifluis) drama eind 19e eeuw raakte Carmenère in Bordeaux in de vergetelheid. Enige jaren geleden is Carmenère in Chili 'herontdekt'. Het enthousiasme van wijnliefhebbers is veelbelovend.

inschrijven nieuwsbrief

Wanneer u zich inschrijft op onze nieuwsbrief ontvangt u regelmatig het laatste nieuws over de ontwikkelingen op wijngebied, maar ook informatie over onze aanbiedingen en proeverijen.

Inschrijven >>

stroke