logo-vles-home

SPANJE

GESCHIEDENIS
Na roerige tijden in de 2e eeuw bevorderde politieke stabiliteit de handel. De vondst van amphora's bewijst dat wijn uit o.a. Andalucia en Tarragona werd geïmporteerd naar Rome. De bezetting van Spanje door de Moren in 711 was geen belemmering om de wijnbouw verder te ontwikkelen. Rond 1250 was er regelmatige verscheping vanuit Bilbao van wijn naar diverse bestemmingen in Engeland. Rioja en het nabij gelegen Navarra kregen een enorme opleving toen Bordeaux producenten naar Noord Spanje vluchtten voor de invasie van de phylloxere (druifluis) eind 19e eeuw. De werkwijze van Bordeaux werd geintroduceerd, zoals de introductie van het houten vat van 225 liter, de 'barrica'. Phylloxera bereikte Rioja in 1901, maar toen kon de aanval al worden afgewend door het enten op Amerikaanse onderstokken.

MODERNE GESCHIEDENIS
In Catalonië werd bij het herplanten van de wijngaarden na de phylloxera rekening gehouden het opzetten van grootschalige productie van mousserende wijn, nu één van de grootste bronnen voor mousserende wijn ter wereld. In de beginjaren werd deze wijn Champaña genoemd, later omgedoopt tot Cava. In de jaren '60 was Sherry in de mode, aansluitend werd Rioja 'ontdekt'. In de jaren '70 en '80 was het familiebedrijf Torres in de Penedès toonaangevend voor wat nu door de vakpers nogal eens wordt omschreven als de 'Spaanse Wijnrevolutie'.

KLIMAAT
Het noorden van Spanje, aan de kust, is koel en vochtig. De rest van Spanje wordt door bergketens in het westen beschermt tegen overmatige regen. Het centrum van het centraal plateau is extreem met winters tot - 20 °C en zomers tot 40 °C. Droogte is hier een structureel probleem. Het zuiden en het oosten staan zwaar onder invloed van de Middelands Zee, met warme zomers en milde winters.

WIJNBOUW
Met name in het zuiden is het gemiddeld aantal wijnstokken zeer laag met 900 tot 1600 wijnstokken per ha. In bijna alle - behalve de meest moderne - wijngaarden staan de druivensoorten vrij, in struikvorm gesnoeid. Het rendement in dit soort wijngaarden is vaak minder dan 20 hl/ha. Irrigatie is in heel Spanje toegestaan, mits er water beschikbaar is. De droogte heeft ook wel voordelen. Zo is menig aan vocht gerelateerde ziekte (schimmels en dergelijke) in een groot deel van Spanje nauwelijks bekend.


De sympathieke wijnproducenten van Parés Baltà werken nu volledig biologisch. 

DRUIVENSOORTEN
Naast het veelvuldig gebruik van internationaal erkende druivenrassen, zijn onderstaande lokale druivensoorten het meest relevant. Voor mousserende wijn: Parellada, Macabeo en Xarel.lo. Voor witte wijnen: Albariño, Verdejo en Viura. Voor rode wijnen: Garnacha, Monastrell en Tempranillo.

VINIFICATIE
Sinds de jaren '60 is er veel geïnvesteerd in moderne hulpmiddelen zoals roestvrij stalen kuipen, temperatuurcontrole, nieuw eikenhouten vaten. Ook staat men open voor buitenlandse know-how van consultants of  'flying-winemakers'. In combinatie met het warme en droge klimaat is Spanje daarmee wellicht het Europese land wat momenteel het meest lijkt op een aantal wijnproducerende landen uit 'Verre Windstreken'.


Klassieke opvoeding van rode wijn op Amerikaans eikenhouten vaten.

TRENDS
Moderne Spaanse rode wijn zoekt het evenwicht tussen prijs & kwaliteit en verleidelijk fruit & houttonen. Regelmatig worden deze wijnen afgewisseld door opmerkelijk zuivere en frisse witte wijn, rosé en jonge rode wijn zonder houtrijping, de zogenaamde ‘tinto joven’. De klassieke indeling op basis van steeds langere houtrijping - crianza, reserva en gran reserva - wordt vaak losgelaten. Wijnmakers bepalen zelf wel wanneer hun wijn klaar is om te bottelen.

GASTRONOMIE
Het gastronomische imago van Spanje heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld met de meest fantastische tapas bars en sterrenrestaurants. Ook dit heeft het imago en het zelfvetrtouwen van het wijnland goed gedaan!

inschrijven nieuwsbrief

Wanneer u zich inschrijft op onze nieuwsbrief ontvangt u regelmatig het laatste nieuws over de ontwikkelingen op wijngebied, maar ook informatie over onze aanbiedingen en proeverijen.

Inschrijven >>

stroke