logo-vles-home

PORTUGAL

PORT   


GESCHIEDENIS
In de 12e eeuw werd regelmatig wijn naar Engeland verscheept. Handelsoorlogen met Frankrijk dreven Engelse handelaren naar Portugal. De te schrale wijnen uit het Noorden werden te licht bevonden. Speurtochten langs de oevers van de Douro, leverde in alle opzichten tegenovergestelde wijn op: donkere en krachtige rode wijn. Om de wijnen beter te conserveren werd alcohol toegevoegd. In 1678 werd in de bergen, hoog boven de Douro, een abdij door Engelse handelaren ontdekt waar alcohol halverwege het proces aan het gistende sap werd toegevoegd. Het resultaat was vergelijkbaar met wat wij nu nog als Port kennen. Rond 1700 vestigden zich uit verschillende Europese landen handelaren in Oporto. Deze profiteerden van de lage invoerrechten voor Port in Engeland. Na grootschalige fraude werd in 1756 Port productie in strenge regels vastgelegd.

MODERNE GESCHIEDENIS
Sinds 1986 maakt Portugal deel uit van de EU. Daarmee is het alleenrecht op export van Port voor de handel in Villa Nova da Gaja (Oporto) komen te vervallen, ten gunste van de individuele Quinta's (wijnboerderijen).

BODEM
De meeste invloed van bodem op de kwaliteit van wijn in Portugal vinden wij terug in luxe Port varianten. Leisteen en graniet kenmerken de ondergrond van de oevers van de Douro. De meeste heuvels zijn voorzien van terrasvormige wijngaarden.

KLIMAAT
De invloed van de Oceaan wordt beperkt door een bergketen, de 1400 meter hoge 'Serra do Marão'. Meer naar het binnenland wordt het klimaat geleidelijk extreem warm en droog. De temperatuur aan de oevers van de Douro overtreft regelmatig 35°C. In juli en augustus regent het hier niet of nauwelijks. Irrigatie van jonge aanplant is dan van belang.

WIJNBOUW
Kenmerkend voor de wijnbouw aan de oevers van de Douro zijn de terrasvormige wijngaarden. Een aantal producenten pioniert met verticale aanplant. Maar het gevaar van erosie ligt op de loer bij een stijgingspercentage van meer dan 30°.

DRUIVENRASSEN
De meest voor de hand liggende druivenrassen voor de productie van rode Port zijn: Touriga Nacional, Tinta Barroca, Toriga Franca, Tinto Cão en Tinta Roriz (synoniem voor Spaanse Tempranillo).

 
Quinta tussen terrasvormige wijngaarden, langs de Douro. 

STIJLEN
RUBY
Meestal de jongste en simpelste robijnkleurige Port. Maar sommige exemplaren zijn niet minder dan 2e keus, afkomstig van de beste (A-kwaliteit) wijngaarden. Op zijn best geurt Ruby verleidelijk naar (gedroogd) fruit, zoals krenten en rozijnen.

TAWNY
Vaak een doorgerijpte bleke Ruby, 'geholpen' met een scheut witte Port en opwarming (zoals Madeira). Sommige ambachtelijke exemplaren zijn echter het resultaat van jarenlange rijping op hout. De beste Tawny heeft verleidelijke aroma's, zoals van walnoten, hazelnoten en chocolade. 

Luxe varianten geven soms een indicatie van gemiddelde ouderdom: 10-Years Old, 20-Years Old, 30-Years Old en Over 40-Years Old Tawny Port. De producent levert doorlopend een min of meer gelijkwaardige stijl, maar men mist de spanning van een specifieke jaargang. 

COLHEITA
Colheita is jaargang Port, die als laatste wordt gebotteld, na minimaal 7 jaar houtrijping, maar in de praktijk veel langer. Het jaar van bottelen wordt verplicht vermeld. Goede Colheita is meteen op dronk en super verfijnd. In de loop der jaren zijn veel oudere jaargangen helaas snel opgeraakt of aanmerkelijk duurder geworden.

VINTAGE PORT
Jong gebottelde jaargang Port. Meestal het beste wat het huis te bieden heeft. Zelden goedkoop. Imposante stoere stijl. Wie het leuk vindt om Port in eigen kelder langzaam te zien veranderen van zwart/paars, stroef sap tot rood/oranje zachte uitgerijpte wijn, investeert in een kist Vintage Port. Bij voorkeur uit een topjaar of een geboortejaar van bijvoorbeeld een kind. Vintage Port wordt zeer jong of zeer oud gedronken. De tussenliggende periode wordt vermeden. Liefhebbers van jonge Vintage Port openen vaak halve flesjes. Oude Vintage Port wordt liever uit hele flessen geschonken Tot ruim 1/3 deel gaat verloren bij het decanteren op een karaf, vanwege bezinksel. Aangebroken Vintage Port moet dezelfde dag worden opgemaakt. Restanten verschralen en worden vaak verwerkt in een saus.

LBV
Afkorting die staat voor Late Bottled Vintage Port, zoals het woord al zegt: laat gebottelde variant van 'echte' Vintage Port. Dit heeft veel voordelen: een lagere prijs, minder bezinksel, minder bederfelijk en sneller op dronk. De beste LBV is soms niet minder dan niet uitgebrachte 'echte' Vintage met wat extra houtrijping. Een koopje dus.

DROGE DÃO, DOURO & VINHO VERDE

De laatste jaren is de verkoop van droge Portugese wijnen een stuk relevanter geworden met een mix van inheemse en uitheemse druivensoorten en een balans tussen traditie en moderne technieken. Waar nodig wordt hier en daar nog met de voeten getreden. Maar steeds meer producenten hebben dankzij moderne apparatuur steed meer grip op temperatuur en hygiène. Resultaten zijn vaak zeer zuiver, licht verteerbaar, niet te alcoholisch, verleidelijk en betaalbaar!

inschrijven nieuwsbrief

Wanneer u zich inschrijft op onze nieuwsbrief ontvangt u regelmatig het laatste nieuws over de ontwikkelingen op wijngebied, maar ook informatie over onze aanbiedingen en proeverijen.

Inschrijven >>

stroke