logo-vles-home

ITALIE

PRODUCTIESCHAAL
Italië behoort tot de grootste wijnproducenten van de wereld. Om een  idee te krijgen van de productieschaal: in een jaar met veel volume is een rendement van ruim 60 miljoen hl haalbaar!

GEOGRAFIE
De geografie van het wijnproducerend deel van Italië strekt zich uit over meer dan 1200 km, van Alto Adige aan de voet van de Alpen, in het noorden, tot de eilanden Sicilië en Sardinië, niet ver van het Afrikaanse continent, in het zuiden.

 
Welicht één van de schoonste vatenkelders van Piemonte: Parusso in Barolo.

MODERNE GESCHIEDENIS
De ‘moderne’ geschiedenis van de Italiaanse wijnbouw, de Romeinen buiten beschouwing gelaten, dateert al vanaf de Middeleeuwen, als machtige bankiersfamilies zoals Antinori en Frescobaldi wijnhuizen oprichten.

BODEM
De rijkere bodem van de valleien zijn meestal gereserveerd voor het verbouwen van graan en groente en voor het grazen van vee. Druiven (en olijven) worden op de armere heuvels verbouwd. Veel bekende wijnen komen van kalkrijke bodems zoals o.a. Piemonte, Toscane, Friuli en Puglia. Een andere belangrijke bodemsoort is vulkanisch. Dit type is prominent aanwezig in zones zoals o.a. Soave, Campania en Basilicata.

 
Heuvels beplant met Nebbiolo in Barolo - Piemonte.

KLIMAAT
In Italië is het niet zo dat zuidelijk gelegen wijngaarden automatisch een warmer klimaat hebben dan noordelijk gelegen wijngaarden. Hoogte speelt een veel grotere rol. Andere factoren zijn: ligging t.o.v. de zon, beschutting tegen koude wind, topografie, type bodem en nabijheid van de zee. Zo kan in het noorden in beschutte percelen van Alto Adige rijpe Cabernet Sauvignon worden geoogst.

VINIFICATIE
Tegenwoordig beheerst men in Italië de meest moderne technieken van vinificatie.  Een inhaalslag heeft er zelfs voor gezorgd dat de meest vooruitstrevende producenten ter wereld hun apparatuur bij voorkeur in Italië kopen.

 
Zacht glooiende hellingen met een zee van druivenstokken in Italië.

WETGEVING
De wetgeving met betrekking tot gecontroleerde herkomstbenaming heeft van oudsher in Italië wijnbouw met enorm hoge rendementen toegestaan. Dit verklaart de grote hoeveelheid nietszeggende goedkope versies.

LOKALE DRUIVENSOORTEN
Speciale aandacht verdienen de lokale specialiteiten. Druivensoorten die enkele dorpen verder nauwelijks bekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan Dolcetto uit Piemonte. Dit is wellicht het meest charmante aan Italiaanse wijnen. De nog te ontdekken Italiaanse lokale specialiteiten maken Italië voor wijnliefhebbers extra spannend!

inschrijven nieuwsbrief

Wanneer u zich inschrijft op onze nieuwsbrief ontvangt u regelmatig het laatste nieuws over de ontwikkelingen op wijngebied, maar ook informatie over onze aanbiedingen en proeverijen.

Inschrijven >>

stroke