logo-vles-home

RHONE

WITTE WIJN


CAVE DE TAIN

 • Collines Rhodaniennes VIOGNIER 2020  €  9,95
 • Crozes Hermitage Blanc 2019  €  16,95
  (MARSANNE)


CHATEAU VAL JOANIS

 • Méditerranée VAL JO  'Le Blanc'  2020  €  9,95
  (CHARDONNAY & ROUSSANNE)
 • Luberon Tradition Blanc 2019  €  10,95
  (ROUSSANNE & ROLLE)


MAISON SINNAE

 • Côtes du Rhône-Village LAUDUN Blanc 2018/2019  €  11,95
  (GRENACHE BLANC, CLAIRETTE, VIOGNIER & ROUSSANNE)


BOUTINOT

 • Côtes du Rhône  'La Fleur Solitaire'  Blanc 2020  €  11,95
  (GRENACHE BLANC, CLAIRETTE, VIOGNIER & ROUSSANNE)


ROSÉ WIJN


BOUTINOT

 • Côtes du Rhône Rosé 2020  €  9,95
  (GRENACHE GRIS & CINSAULT)

 

CHÂTEAU VAL JOANIS

 • Méditerranée VAL JO  'Le Rosé'  2020  €  9,95
  (CINSAULT, GRENACHE & SYRAH)
 • Lubéron Rosé 2020  €  10,95
  (CINSAULT, GRENACHE, ROLLE & SYRAH)

RODE WIJN


MAISON SINNAE

 • Lirac Rouge 2018  €  9,95
  (GRENACHE & SYRAH)
 • Côtes du Rhône-Village CHUSCLAN Rouge 2017  €  11,95
  (GRENACHE, SYRAH, CARIGNAN & COUNOISE)


CAVE DE TAIN

 • Collines Rhodaniennes SYRAH 2018  €  9,95
 • Crozes Hermitage Rouge 2018  €  16,95
  (SYRAH)


CHATEAU VAL JOANIS

 • Méditerranée VAL JO  'Le Rouge'  2020  €  9,95
  (MARSELAN & SYRAH)
 • Luberon Tradition Rouge 2018  €  10,95
  (GRENACHE, MARSELAN & SYRAH)
 • Luberon 'Les Griottes' Rouge Réserve 2018  €  16,95
  (GRENACHE & SYRAH)


BOUTINOT

 • Côtes du Rhône-Villages  'Les Coteaux'  Rouge 2019  €  10,95
  (GRENACHE & SYRAH)
 • Côtes du Rhône-Villages CAIRANNE  'La Côte Sauvage'  Rouge  €  19,95
  (GRENACHE, SYRAH, MOURVEDRE & COUNOISE) 


CLOS SAINT JEAN

 • Vin de Pays de Vaucluse  'Les Calades'  2019  €  10,95
  (GRENACHE & CALADOC)
 • Châteauneuf-du-Pape Rouge 2016  €  38,95
  (CINSAULT, GRENACHE, MOURVEDRE,  MUSCARDIN, SYRAH & VACCARESE)


LA FERME DU MONT

 • Côtes du Rhône 2018  €  11,95
  (GRENACHE, SYRAH & MOURVEDRE)


GIGONDAS LA CAVE

 • Beaumes de Venise Rouge 2018  €  14,50
  (GRENACHE, SYRAH & MOURVEDRE)
 • Vacqueyras 2018  €  16,50
  (GRENACHE, SYRAH & CINSAULT)
 • Gigondas 'Signature' 2017  €  21,50
  (GRENACHE & MOURVEDRE)GESCHIEDENIS
Het dal van de Rhône heeft een lange geschiedenis van wijnbouw. Mogelijk was er al Syrah en Viognier voor onze jaartelling! Bewijs van wijnhandel is er pas vanaf de 14e eeuw nadat Paus Clément verhuist naar Avignon en in het latere Châteauneuf-du-Pape een buitenhuis laat bouwen. Rhône is verkrijgbaar in Parijs vanaf de 17e eeuw als transport minder lastig en kostbaar is. 

 

 
Oude struikvormige wijnstokken en kiezelrijke bodems in de Rhône.

NOORD RHÔNE


PRODUCTIESCHAAL
De productieschaal is in het noorden qua stijl, prijs en volume in het geheel niet ingesteld op de massa, maar op de liefhebber. De totale productie in het noorden is nog geen 5% van het totaal in de Rhône. De helft van dit volume wordt ingevuld door Crozes Hermitage. Wijnproductie is vooral in handen van familiebedrijven, waarvan de helft wordt gebotteld door handelaren. De bekendste handelaren zijn: Jaboulet, Chapoutier, Delas en Guigal. In tegenstelling tot in het zuiden, spelen in het noorden de coöperaties een bescheiden rol, met uitzondering van de niet te onderschatten coöperatie van Tain l'Hermitage.

KLIMAAT
Het klimaat is continentaal, met koude winters en warme zomers, geaccentueerd door goede expositie op steile hellingen. Bedreiging vormt de constante erosie van de hellingen en in de minder beschutte wijngaarden de koude wind uit het noorden. Ruim 180 km ten noorden van Châteauneuf-du-Pape is het hier toch echt koeler dan in het zuidelijke deel.

WIJNBOUW
Wijnbouw op de steile heuvels levert goede kwaliteit op, maar het beplantte deel is beperkt en lastig om te bewerken. Uitbreiding naar de vlaktes, soms ten koste van kwaliteit, heeft plaatsgevonden.

DRUIVENSOORTEN
De belangrijkste druivensoort is Syrah, de enige toegestane blauwe druif. Viognier speelt de hoofdrol in witte wijn. Opmerkelijk is de productie van rode wijn in Côte Rotie met een klein percentage Viognier!

BODEM
Het grootste verschil tussen zomaar Syrah, bijvoorbeeld uit de Languedoc en de grote Syrah wijnen uit het noordelijk deel van de Rhône heeft vooral te maken met de bijzondere bodem van o.a. graniet. In de beste exemplaren zijn minerale tonen duidelijk waarneembaar. In combinatie met ruime porties goed zuur en tannine kan men spreken van echte bewaarwijnen.


ZUID RHÔNE


KLIMAAT
Het klimaat is hier sterk beïnvloed door de Middellandse zee, maar de koude wind uit het noorden heeft ook hier nog invloed. Kenmerkend voor de wijnbouw in het zuiden is het snoeien van de meeste druivenstokken (behalve Syrah) in de vorm van een struik.

DRUIVENSOORTEN
De meeste wijn in het zuiden is een mengsel van meer druivensoorten. Grenache speelt hier de hoofdrol, aangevuld met o.a. Syrah, Carignan, Cinsaut en Mourvèdre.

PRODUCTIESCHAAL
De productieschaal is in tegenstelling tot het noorden enorm groot. Ruim 70% van de productie is in handen van coöperaties. Veel bulkaankopen worden hier gedaan door handelaren uit het noorden.

VINIFICATIE
De wijze van vinificatie varieert enorm, van volledig ‘macération carbonique’, tot traditionele gisting in oude open houten kuipen. Nieuwe eikenhouten vaten worden hier maar mondjesmaat en zeer geleidelijk ingezet.

BODEM
Meest opmerkelijke bodem wordt gevormd door de beroemde grote kiezels in en om het beroemdste wijndistrict, Châteauneuf-du-Pape.

WIJNWETGEVING
In 1923 ontwikkelde Baron le Roy een prototype voor een nieuwe wijnwetgeving, die uiteindelijk in 1936 officieel erkend zou worden. Belangrijkste argument was fraudebestrijding. Le Roy ontwikkelde regels voor o.a. minimale alcoholgehalte (12,5% - het hoogste in Frankrijk), een maximaal rendement (35 hl/ha), verplichte selectie van de druiven (triage) en een opsomming van de toegestane druiven.

 

inschrijven nieuwsbrief

Wanneer u zich inschrijft op onze nieuwsbrief ontvangt u regelmatig het laatste nieuws over de ontwikkelingen op wijngebied, maar ook informatie over onze aanbiedingen en proeverijen.

Inschrijven >>

stroke