logo-vles-home

LOIRE

WITTE WIJN


ALPHA LOIRE

 • SABLES BLONDS Touraine SAUVIGNON 2019  €  11,95
 • SABLES BLONDS Vouvray 2019  €  14,95
  (CHENIN BLANC)FAMILLE LIEUBEAU

 • MUSCADET Cuvée Classique 2020  €  9,50
 • MUSCADET de Sèvre & Maine sur lie (bio) 2018  € 12,50
  'Confluent'  

 

DOMAINE CHAMPAULT

 • Menetou Salon 2020  €  16,50
  (SAUVIGNON BLANC)


DOMINIQUE PABIOT

 • Pouilly-Fumé 'Cuvée Plaisir' 2020  €  17,50
  (SAUVIGNON BLANC)RODE WIJN


FAMILLE LIEUBEAU

 • IGP Val de Loire PINOT NOIR 2019  €  10,50


ALPHA LOIRE

 • SABLES BLONDS Touraine Rouge 2018  €  11,95
  (CABERNET FRANC & MALBEC)


GESCHIEDENIS
De geschiedenis van de wijnbouw in de Loire is vanaf de 1e eeuw van onze jaartelling aantoonbaar, maar pas vanaf de 5e eeuw op grote schaal. Aan het eind van de 11e eeuw heeft wijn uit Sancerre al een uitstekende reputatie, met export naar Vlaanderen. Goede vaarwegen bevorderen de verscheping naar o.a. Nederlanden en Engeland. Met name Anjou is gedurende de Middeleeuwen geliefd in Engeland.

 Kelder van een kleine ambachtelijk werkende Gamay en Pinot Noir specialist.

KLIMAAT
De Loire is te lang om een algemene omschrijving van het klimaat te geven. Vorst in het voorjaar is een ernstige bedreiging. De verschillen tussen jaargangen onderling zijn relatief groot.

TRENDS
De trend in de wijnbouw in de Loire gaat steeds meer richting middelgroot familiebedrijf, snel oplopend van gemiddeld 10 naar 25 hectare. De meeste landbouwers hadden van oorsprong een gemengd bedrijf, maar zijn de laatste jaren massaal uitsluitend druiven gaan verbouwen.

WIJNBOUW
De gemiddelde aanplant per hectare is relatief hoog. In Sancerre kan dit oplopen tot 10.000 wijnstokken per hectare.

VINIFICATIE
Vinificatie van witte wijn is hier enigszins vergelijkbaar met Duitse wijn: de malolactische gisting (omzetting van appelzuur in melkzuur) wordt vermeden, nieuw eikenhout is ongebruikelijk en de wijnen worden relatief jong gebotteld. Vroeger hadden rode wijnen uit de Loire vaak te weinig extractie. De laatste jaren wordt er meer serieuze rode Loire wijn geproduceerd, maar de ene jaargang is nog niet zo succesvol als de andere.

DRUIVENSOORTEN
Wellicht dat onder invloed van klimaatverandering druivenrassen voor rode wijnen zoals Cabernet Franc, Malbec, Pinot Noir en Gamay hier rijper geoogst zullen worden. De meest relevante druivenrassen voor witte wijn in de Loire zijn: Melon, Folle Blanche, Sauvignon Blanc en Chenin Blanc.

PRODUCTIESCHAAL
De productieschaal is groot. Alleen al het productiegebied van Muscadet beslaat ruim 13.000 hectare!

 

inschrijven nieuwsbrief

Wanneer u zich inschrijft op onze nieuwsbrief ontvangt u regelmatig het laatste nieuws over de ontwikkelingen op wijngebied, maar ook informatie over onze aanbiedingen en proeverijen.

Inschrijven >>

stroke