logo-vles-home

CHAMPAGNE

MOUSSERENDE WITTE WIJN


BRUNO MICHEL

  • Champagne  ´Assemblée'  Brut (bio) NV  €  34,95 N
    (CHARDONNAY & PINOT MEUNIER)


DE SOUSA

  • Champagne (bio) NV  €  38,95 N
    (CHARDONNAY, PINOT NOIR & PINOT MEUNIER)


MOUSSERENDE ROSÉ WIJNBRUNO MICHEL

  • Champagne  'Assemblée'  Rosé (bio) NV  €  36,95 N
    (CHARDONNAY & PINOT MEUNIER)


GESCHIEDENIS

In de geschiedenis van de Champagne staat het uitvechten van een groot aantal conflicten centraal. Dit is deels te verklaren doordat de streek het kruispunt was van belangrijke routes. Hoewel er al eeuwenlang wijnbouw was in de Champagne, is er pas sprake van productie op grote schaal vanaf het einde van de 17e eeuw, onder leiding van Dom Pérignon, in de abdij ten Noorden van Épernay. Tijdens de koude winters stopte vaak de gisting om in het voorjaar spontaan weer op fles te hergisten. Prettige bijkomstigheid was het frisse koolzuurbelletje, maar meestal overheerste de overlast van knallende flessen. Ondanks zwaardere flessen in de 18e eeuw zou toch nog de helft van de beperkte productie van een paar duizend exemplaren breken! De eerste stappen naar volwassen Champagne productie werd gedaan door Madame (Veuve) Clicquot. Veel jonge ondernemers uit het oosten, herkenbaar aan namen zoals Krug, Bollinger en Roederer, hadden meer gevoel voor commercie dan de lokale handelaren, waarvan slechts enkelen overleefden, zoals mevrouw Cliquot en de heer Moët. Champagne had last van de klassieke rampen in de Europese wijnbouw, zoals de phylloxera in 1890. Maar het verlies van de belangrijke Russische markt in 1917 was een grotere klap, met aansluitend twee wereldoorlogen. Sinds 1950 is de streek succesvoller dan ooit!

 
Typisch landschap in de wijngaarden van de Champagne.

PRODUCTIESCHAAL
De productieschaal in Champagne is enorm groot met ruim 30.000 hectare wijngaarden. De 7 grootste wijnhuizen zijn verantwoordelijk voor 70% van de productie! Ruim 90% van de wijngaarden is in bezit van 20.000 boeren, waarvan de meesten nog geen hectare bezitten.

GEOGRAFIE
De geografie van de Champagne wordt gekenmerkt door de noordelijke ligging, slechts 50 km ten oosten van Parijs op de vallei van de Marne. De streek loopt door tot 112 km ten zuidoosten van Epernay in het district Aube.De voornamelijk kalkrijke bodem zorgt voor optimale drainage en vochtigheid.

 
Oogst in de Champagne, vele jaren geleden.

DRUIVENRASSEN
Belangrijkste druivenrassen zijn Chardonnay, Pinot Noir en de minder bekende Pinot Meunier. Het zuidelijke departement Aube is een belangrijke bron voor Pinot Meunier.

VINIFICATIE
Opmerkelijk is dat de meeste witte standaard Brut in de Champagne voor 2/3 van blauwe druiven wordt gemaakt! Dit laatste heeft tot gevolg dat tijdens de vinificatie het persen een delicate zaak is. Bovendien kan kwaliteitswijn hier alleen van het eerste, zachtjes geperste deel worden geproduceerd. Met betrekking hierop is strenge wetgeving ontwikkeld. Van grote invloed voor de kwaliteit is lange opslag in de uit kalksteen uitgegraven kelders. In de loop van jarenlange rijping op fles ontstaat het bijzonder aroma van top Champagne, dat het meest doet denken aan de geur van vers gebakken brood.

 

inschrijven nieuwsbrief

Wanneer u zich inschrijft op onze nieuwsbrief ontvangt u regelmatig het laatste nieuws over de ontwikkelingen op wijngebied, maar ook informatie over onze aanbiedingen en proeverijen.

Inschrijven >>

stroke