logo-vles-home

BOURGOGNE

WITTE WIJN 


DOMAINE LUQUET

 • Macon-Villages  'Clos de Condemine'  2019  €  14,95
  (CHARDONNAY)
 • Saint-Véran  'Vers Les Monts'  2019  €  19,95
  (CHARDONNAY)
 • Pouilly Fuissé  'Terroir'  2018  €  26,95
  (CHARDONNAY)
 • Pouilly Fuissé  'Au Bourg'  2018  €  28,95
  (CHARDONNAY)
 • Pouilly Fuissé  'En Chatenet' 2018  €  28,95  
  (CHARDONNAY)


LA CHABLISIENNE

 • Chablis 'Le Finage' 2020  €  19,95
 • (CHARDONNAY)
 • Chablis 'Les Vénérables' 2018  €  24,95
  (CHARDONNAY)
 • Chablis 1er Cru 'Montmains' 2016  €  34,95
  (CHARDONNAY)
 • Chablis 1er Cru 'Mont de Milieu' 2018  €  39,95
  (CHARDONNAY)


JUSTIN GIRARDIN

 • Bourgogne CHARDONNAY 2019  €  16,95
 • Santenay  'Les Terrasses de Bieuvaux'  Blanc 2019  €  26,95
  (CHARDONNAY)


DOMAINE THENARD

 • Givry 1er Cru 'Le Clos du Cellier Aux Moines' 2018  €  28,95
  (CHARDONNAY)

 

RODE WIJN 


DOMAINE THÉNARD
 

 • Givry 1er Cru  'Les Boix Chevaux'  Rouge 37,5 cl 2017  €  12,95
  (PINOT NOIR)
 • Givry 1er Cru  'Les Boix Chevaux'  Rouge 2017  €  20,95
  (PINOT NOIR)


JUSTIN GIRARDIN

 • Bourgogne PINOT NOIR 2019  €  16,95
 • Santenay  'Vieilles Vignes'  Rouge 2019  €  26,95
  (PINOT NOIR)
 • Savigny-lès-Beaune  'Les Gollardes'  Rouge 2019  €  26,95
  (PINOT NOIR)GESCHIEDENIS

Uit de 2e eeuw is er bewijs van de vroegste geschiedenis van wijnbouw in de Bourgogne. Monniken bouwen verder aan de reputatie van de wijnbouw. In de 18e eeuw komt de handel tot bloei, dankzij betere wegen. Het eerste handelshuis wordt in 1720 opgericht. In 1791, tijdens de Franse Revolutie, verliezen kerk en adel veel wijngaarden. Verdere versnippering wordt toegeschreven aan het erfrecht van Napoleon. Transport wordt verder verbeterd. Meeldauw en later phylloxera veroorzaken eind 19e eeuw veel schade. Voornamelijk de beste wijngaarden worden herplant. Classificatie van de beste wijngaarden wordt in 1861 geformaliseerd. In de crisisjaren worden veel coöperaties opgericht. Deze spelen nu nog een trendsettende rol. Tegelijkertijd is er een toename van het aantal zelf bottelende zelfstandige ambachtelijke wijnboeren.

 
Wijngaarden in Chablis,'s winters in de sneeuw.

BODEM
De bodem in de Bourgogne is zeer divers, maar in het algemeen overheerst in de betere wijngaarden de aanwezigheid van kalksteen. In Chablis speelt kalk de hoofdrol.

KLIMAAT
Het klimaat ten zuiden van Dijon is voornamelijk te omschrijven als continentaal. Mei, juni en oktober kunnen erg nat zijn, waardoor in oktober de oogst letterlijk in het water kan vallen. Ook vorst in het voorjaar is een risicofactor, met name in het koelere Chablis. Het koele klimaat heeft ook voordelen. Met name Pinot Noir heeft er belang bij om langzaam te rijpen om aroma's op te bouwen.

DRUIVENRASSEN
De druivensoorten Chardonnay en Pinot Noir spelen een hoofdrol voor respectievelijk witte en rode wijn. De meeste Bourgogne wordt van één druivensoort gemaakt.

 
Het 'Hospices de Beaune' waar jaarlijks wijn wordt geveild voor het goede doel.

WIJNWETGEVING
De wijnwetgeving onderscheidt de volgende herkomstbenamingen: algemeen, gemeentelijk, Premier Cru en Grand Cru. Maar uiteindelijk zegt in de Bourgogne de reputatie van een producent meer over de kwaliteit dan de status van de wijngaard. Zo kan een 'gewone' Bourgogne verrassend goed zijn en een Premier Cru enigszins teleurstellen.

 
Niet veel Bourgogne kan lang ouderen, maar uitzonderingen bevestigen de regel.

WIJNBOUW
Kenmerkend voor de wijnbouw in Bourgogne is het hoge aantal wijnstokken per hectare, vaak 10.000 wijnstokken. Klonen met lager rendement zijn van belang voor producenten die op topkwaliteit mikken. De factor 'terroir', de invloed van bodem en klimaat, komt dan beter tot uitdrukking. Pinot Noir is wellicht de druivensoort die voor zijn succes het meest afhankelijk is van de factor 'terroir'.

VINIFICATIE
Mede dankzij de variatie in vinificatie komt men in de Bourgogne grote verschillen in stijl tegen. Het meest opvallende verschil in stijl is het al dan niet gebruik van nieuwe of gebruikte eikenhouten vaten, voor zowel witte als rode wijn. De boterachtige stijl van op nieuw eikenhouten vaten gegiste Chardonnay is bij veel liefhebbers zeer geliefd.

PRODUCTIESCHAAL
Hoewel sommige wijngaarden in de Bourgogne heel erg versnipperd zijn, is de productieschaal van de wijnbouw met 28.500 hectare wijngaard niet te onderschatten. Dit volume betreft voornamelijk algemene en gemeentelijke herkomstbenamingen. Premier Cru wordt verhoudingsgewijs maar mondjesmaat geproduceerd en Grand Cru is uitgesproken schaars.

 

 

inschrijven nieuwsbrief

Wanneer u zich inschrijft op onze nieuwsbrief ontvangt u regelmatig het laatste nieuws over de ontwikkelingen op wijngebied, maar ook informatie over onze aanbiedingen en proeverijen.

Inschrijven >>

stroke